Víkend v Norimberku - I. část: Město

Víte, co miluji na létě? Výlety. Sice výletujeme téměř po celý rok, ale léto je samozřejmě na výlety nejbohatší. Minulý týden jsem navíc měla volno v práci, tak jsme toho využili, Honza si vzal pátek dovču a vyrazili jsme na prodloužený víkend do Norimberku.

Zrovna pátek ale byl nejhnusnějším dnem v týdnu, bylo chladno a navíc ještě lilo. V plánu jsme měli prohlídku města, ale nenechali jsme se počasím odradit. Vytáhli jsme deštník a vyrazili, pršet nakonec přestalo a procházku městem jsme si užili. Do centra jsme zašli i v neděli před odjezdem, hlavně kvůli orloji, takže fotky jsou kombinací obou dnů a pomíchaná severní část s jižní částí města. Nejsou po sobě tak, jak můžete památky vidět :)

Začnu ale ubytováním. Ubytováni jsme byli v Ramada Landhotel, který je pět minut autem od metra. Nachází se v klidné části a kolem je spousta zeleně. Když jsme se k hotelu blížili a Honza mi řekl, že tady už bude hotel, tak jsem se překvapeně ptala, jestli tady v lese?! Od metra je to pěšky fakt docela daleko, takže nejlepší zajet tam autem, nebo ještě líp zajet rovnou do centra, protože parkování Vás vyjde snad levněji než jízdenka. Hotel ale nádherný, personál velmi příjemný a ochotný a i když pokoj byl docela malý, tak strašně útulný, čistý a klidně bych tam vydržela déle. Snídaně luxusní, velký výběr sýrů, salámů, ale i anglická snídaně a dobré kafe. Za mě jedno z nejlepších ubytování, které rozhodně můžu doporučit.


Norimberk nás okamžitě okouzlil. Je to překrásné město, všechny památky jsou v podstatě u sebe a je jich spousta. Ale památky nejsou to jediné, co stojí za pozornost. Celé městečko působí kouzelně, samé malebné domečky, příjemné uličky a téměř na každé druhé budově zajímavá mozaika. Za mě asi nejhezčí německé město. Berlín je samozřejmě také moc pěkný a památky má úchvatné. Působí ale moderněji, Norimberk je zato útulnější, romantičtější.
Hlavní nádraží
Kostel svatého Vavřince (St. Lorenz)
  

Pokud bych měla říct jednu věc, která mě zaujala nejvíce, tak by to rozhodně byla Kašna manželství (Ehekarussell). Kašny mám celkově hodně ráda a tahle je přímo úchvatná. Nachází se na náměstí Ludwigsplatz naproti Bílé věži a zachycuje šest etap manželství - od prvního vzplanutí až po hádky a smrt.
Kostel sv. Alžběty (St. Elisabeth) na Jakobsplatz
Kostel sv. Jakuba (St. Jakob) na Jakobsplatz
Bílá věž
Katova lávka (Henkersteg) a ostrov u mostu Maxbrücke
Kostel svatého Sebalda

Největší dominantou města je jednoznačně Norimberský hrad. Hrad byl sídlem všech císařů Svaté říše římské. Je složen ze tří částí podle doby vzniku. Z hradu je krásný výhled na celé město. K hradu patří i středověké opevnění kolem Starého města, které se táhne až k Hlavnímu nádraží.
Věž Sinwellturm
Přední nádvoří  se studnou Tiefer Brunnen a hranatá věž Heidenturm s dvojitou kaplí

Na hlavním náměstí Hauptmarkt najdete kostel Panny Marie (Frauenkirche) s orlojem, což je oblíbená turistická podívaná. Orloj (Männleinlaufen) je umístěn ve štítu kostela  a spouští se jednou denně vždy v poledne. Zazní troubení trubačů a objeví se sedm kurfiřtů (čtvrtý je český král), kteří třikrát obejdou císaře. Samozřejmě orloj jsme si nemohli nechat ujít a v neděli před polednem jsme netrpělivě čekali na náměstí.
Zeughaus - vstup do Staré zbrojnice
Opevnění
Špitál sv. Ducha (Heilig-Geist-Spital) nad řekou Pegnitz
Biblický Jób (Hiob) u kostela sv. Kláry (St. Clara)

Doufám, že Vás fotky nalákaly k návštěvě Norimberka, protože určitě stojí za vidění. Opravdu krásné město, které určitě ráda navštívím znovu. No a v příštím článku se podíváme do zoo, kterou jsme samozřejmě nemohli vynechat.

Jak se Vám Norimberk líbí?
Byli jste tam někdy?

3 komentáře:

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...